Björksav!
Vi tar igen björksav varje år!
Och har gjort det i bra många år nu!
Det är ju en kort period och det gäller att pricka in rätt, för att få ut det mesta!
Det handlar om att göra det precis innan björken börjar knoppas!
Men ändå inte för tidigt!
Oftast brukar det vara i början av maj, men vi kände att i år är det nog lite tidigare, så på Skärtorsdagen, så provade Ulf i en björk och det var tur det, för det var fullt flöd!
På långfredagsmorgonen var dunken full och fick bytas!
Vi har en plastsäck där vi förvarar dunkar och slangar färdiga, som vi använder varje år.
Ulf borrade i några andra björkar och dit med slang och dunk!
Det fylldes inte lika fort i alla dunkar, en del fylldes helt och en del blev drygt halv efter nåt dygn!
Jag fyller sen över i halvliters plastflaskor och lägger dem i frysen. Hållbarheten för Björksav i kylskåp är ungefär som färsk mjölk, dvs fem-sju dagar. Då björksavsperioden är kort och det gäller att det finns plats i frysen, så nöjde vi oss efter ca 25-30 liter! Så på Annandag påsk var vi klara!
Jag tar sen fram en flaska lite nu och då och dricker nåt glas per dag av det, och ibland värmer jag det lite försikigt och använder som ett sista sköljvatten i mitt hår!
Björksav är nämligen otroligt nyttigt, både att dricka men även för håret.
Ur wikipedia:
Björksaven innehåller, förutom vatten, främst kalcium, kalium, magnesium, mangan och socker. Sockerarterna i saven är huvudsakligen fruktos och glukos totalt 0,5–2 procent.[1] Äppelsyra är den viktigaste syran i björksav och är varifrån den får sin syrliga smak. Utöver det innehåller saven proteiner, aminosyror och enzymer.
Även C-vitaminer.
Det är ju lite stök att hålla på med, men det är en kort period och som sagt, det gäller att pricka in rätt i tiden!

Nu ska detta ner i säcken till nästa vår! Då gäller det att pricka rätt igen!
