Temahelg på Vikbäcken!

Under den här veckan som varit, har tv-programmet "Halvåtta hos mej" varit från Jämtland, Östersund med omnejd. Jag har ju nästan aldrig tidigare sett  programmet, men efter reklaminslag om den här veckan från just Jämtland så vart jag intresserad och tänkte att  -"Nu är det nog på tiden"!
Herre min gud vilka goda maträtter dom gjorde! Precis i min smak! Trots middag allldeles innan så vart jag hungrig och sugen varenda kväll!
Den här helgen har vi "bokat in" på Vikbäcken, Ulf och jag, hemma alldeles för oss själv. Främst  då Ulf varit klen under veckan. Vi hade en tanke tidigare, att åka till Paulin och Anders imorron, men då Ulf inte är alldeles helt ok så sparar vi det till en annan helg.
Ulf är ändå så pass pigg att han som jag ville satsa på smarriga middagar när helgen är här.
Ja, med "Halvåtta hos mej" i färskt minne var ju svaret på middagstipsen ganska så enkel. Delar ur veckans avsnitt i kombination med egna förslag.

Så igår startade vi med "måndagens" förrätt, något omgjord, då tryffeloljan hemma var för gammal och  även på affären "gått ut datum med råge". Så jag gjorde resolut en vanligt, egen majonnäs och det blev så gott det.
En enkel god förrätt!!

Sparris med Bresola:
2 personer

6 frysta sparrisar, kokas enl förpackning
4 skivor Bresola
Hyvlad parmesan
Torr-rostade solroskärnor
Hemgjord majonnäs





Varmrätten hade vi bestämt skulle vara fisk och då jag hittade ett recept på ICAs hemsida som 
hette:

Torsk med thaismak

  • 600 g torskfilé)
  • 2 gula  lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 msk olja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk fransk salladskrydda (Enl receptet 1 msk provencalsk krydda, som vi inte hade)
  • 3 msk sweet chilisås
  • 2 dl grädde

Gör så här

1.Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
2.Koka upp vatten och buljongtärningar.
3.Hetta upp olja i en vid panna. Fräs lök och vitlök några minuter. Häll i buljongen och låt den sjuda någon minut.
4.Tillsätt vin, kryddor och sweet chilisås. Smaka av, det ska vara ganska stark smak. Rör ner grädden och låt den koka ihop någon minut.
5.Skär torsken i bitar. Lägg dem i såsen och sjud på svag värme i ca 5 minuter.

Till det gjorde vi åter från måndagens avsnitt
(fast på vårt sätt):

Potatispuré
5 st potatisar kokas i mindre bitar mosas, blanda i:
1 dl riven cheddarost 
25 gr smör
1 dl grädde  
Nymalen vitpeppar, efter smak
Salt, efter smak
lägg upp i ugnsfast portionsskålar, gratinera!

Salladsblad och cocktailtomater till.



Som vanligt satt vi länge och åt, och mådde gott i ljusens sken:



-SKÅL!

Lördagen, då vi kunde börja förbereda tidigare på dan, så blir det en trerätters!

Till förrätt en

Räkröra a la Vikbäcken
i glas 

En liten sats egen majonnäs
blandas med ½ dl cremefraiche
kryddas med peppar och salt
En liten finhackad röd lök
½ msk finhackad dill
2 dl skalade räkor
Några droppar lime

Lägg upp i glas på fot och dekorera med en limeskiva och ev en dillkvist
Ät en rostad brödskiva med lite smör  till

Vitt vin till.




Till varmrätt gjorde vi veckans vinnarrätt (från Halvåtta hos mej)
Nämligen:

Bräserad älgbog
7 hg  älgbog
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
50 g smör
2 st morötter
200 g rotselleri
2 gula lökar
7 dl rödvin

Blanda salt och svartpeppar och strö ut det på en skärbräda.

2. Rulla älgbogen i blandningen.

3. Smält smöret och bryn älgbogen på samtliga sidor.

4. Skala lök, morötter och rotselleri och skär i mindre bitar.

5. Bryn grönsakerna med smör i en gryta med tättsittande lock.

6. Tillsätt vinet och lägg i älgbogen. Grytan får inte vara för stor, vinet ska kunna täcka älgbogen.

7. Låt koka upp och puttra försiktigt under lock i 4 timmar.

8. Lyft sedan upp älgbogen och håll den varm i ugnen på ca 100 grader.



Rödvinssås

Det som blir kvar i grytan efter att älgbogen har bräserats
3 msk färdig viltfond, 
50 g smör

Sila bort grönsakerna och spar vinet som älgbogen har kokat i.

10. Häll över i en kastrull, blanda gärna i lite mera rödvin och tillsätt viltfonden.

11. Låt koka ner till ca 3 dl återstår av såsen. Om det verkar tunt så red lite.

12.
Innan servering monterar du såsen genom att röra ner smöret


Till det serveras råstekt potatistis
Sallad och tomater och ett gott rött vin, Tapiz, till.



Då vi har en del hallon i frysen så letade jag efterrättsrecept med hallon, hittade ett enkelt recept på ICAs sida, och gjorde förstås om utifrån vad vi "har i vårt kylskåp/skafferi/frys:

Hallon i vanilj-och honungsgelé

  • 250 g frysta hallon
  • 1/2 dl gelésocker
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • mandelbiskvier
  • Solrosfrön

Gör så här:

1. Lägg hallonen i en kastrull tillsammans med gelésocker och honung och vaniljsocker.
 Smält på svag värme några minuter tills sockret löser sig.
2. Häll upp i glas eller portionsformar. Ställ in i kyl och låt de bli kallt.
3. Servera hallongelén med mandelbiskvier och lite rostade solrosfrön.

Kaffe med min egen  goda hallonlikör smakade gott till förstås.



 
Idag blev det ingen sparktur eller promenad då blåsten kändes in i märg och ben.
Det blev en biltur på byn för att uträtta allehanda ärenden.
Imorron hoppas vi på skönt väder utan blåst.
Å imorgon blir det Lasagne på Vikbäcken! På färska lasagneplattor!
En rejäl en!
Bra det!
Då räcker det till lunchen på måndag! 

Influensan...

...har nått till Vikbäcken!!!
Jag är frisk, peppar, peppar!!!
Ulf däremot, ligger med traditionella influensasymtom. Hög feber, huvudvärk och
en ordentlig värk i hela kroppen!
Vi hoppas att den "drar förbi" mej rakt av!!!
Kylan har slagit till igen dessutom, 25,5 grader kallt när jag var på väg till jobbet!
Ljuset börjar bli påtagligt iallafall! Det känns gott det!

Vi är nu inne på den tredje "vardagsveckan", sen julledigheten, det går ju faktiskt undan ändå.
Lite småplaner finns för helgerna framöver. En tripp till Paulin och Anders, nån helgdag, ser vi fram emot. Femtio-årsfest för Ove i Höglunda och Kändiscurling på Hammarn finns inskrivet i kalendern.....hittills! Det känns lagomt! Det sägs att ordet lagom bara finns i svenska språket och anses som "ett icke så fint ord"! Jag kan tycka att det låter väldigt skönt ibland med ordet "lagom"....Väldigt "lagomt " på nåt vis! Sån ä jag!

En helg på Vikbäcken!

Ja veckan är nu snart till ända...igen!!!
Förra veckan var fylld av både det ena och det andra, möten, födelsedagskalas, specialuppdrag, Återvinningscentralen fick sej ett besök, Melissa likaså.
I torsdagskväll hade jag en tvådagars liten Per i min famn, ett lite knyte på tre och två....Så söt!
Vi var till Håsjö och beskådade och höll den lille i famnen. Erik och Ida har fått en lillebror, Ulf och Lisa har blivit föräldrar! Gattis och må så gott önskar vi till hela familjen!

I fredags gjorde vi ett besök på Lins, en liten asiatisk livsmedelsbutik som ligger mitt på Hammarn!
Vi handlade lite smått och gott efter tips av innehavarna, ett gulligt och hjälpsamt par som också kommer nånstans från Asien.
Så middan i fredags blev wokade tigerräkor, fiterade vårrullar och friterade räkchips och tillbehör till det!
Va vi åt!!! Och va gott det var!
Är du sugen på asiatiskt, och vill få hjälp och tips, gör ett besök på Lins i Hammarstrand!!!

   
Matkassen från Lins        Tigerräkor i marinad     Vårrullar före friteringen.


Räkchipsen är små och tunna i förpackningen, när de friteras så sväller de,
de doppas i soja eller sweet cilisås, smaskigt!

Efter middan i fredags så var vi "slut som artister" efter en välfylld vecka.
Dessutom ville vi vara utvilad när lördagen startade, så sängen var inbjudande rätt så tidigt!
I lördags klev vi upp utvilade, och såg fram emot dan!
Vi väntade nämligen celebert besök, som skulle komma och förgylla vår dag!
Vid halv tio kom Melissa!
Å va vi mådde gott hela dan!!!
Hon kan förgylla vår dag, Melissa!




Farmor och Melissa dansar.....
....till den härliga 60-talaren "Because" med Dave Clark Five:




Härliga miner:



På lördageftermiddagen tog vi, Ulf, Melissa, Momme och jag en promenad neröver vägen till vår grannar och hälsade Alexia välkommen till världen, fast hon är ju redan snart 6 månader. Vi ville uppvakta hennes födelse när Melissa är med så det passade ju väldigt bra! 

Två små kompisar!!!

Det blev tomt och tyst när Melissa farit!
En skön dag hade vi haft, Melissa, Farmor och Farfar!!!
Ja, Zippy har ju kommit på besök den här helgen också, då matte Paulin och Anders  var bjuden till kompisar i Krokvåg. Vi trivs att ha Zippy hos oss. 

Det var inte tomt och tyst så länge, vi hade bjudit ner Sune, Annika, Alexander och Mikael på Mexikanskt,
dvs Tortilla, tacos, köttfärsröra  och en mängd tillbehör till det!
En skön, lång kväll runt matbordet och mycket prat och skratt!

Idag tog vi en rejäl sovmorron, ute har det snöat hela dan!
Ulf har en bra förklaring till allt snöande. Det är ju sen påsk i år och just därför måste snön "hålla" länge och därför måste det komma mycket snö! Så nu vet Ni det!
 

 
RSS 2.0