På tal om.....

.......dagens tråkiga nyheter om grisarna från Danmark som blir sååå illa behandlade.... 

Det här är repris från ett av mina inlägg sen maj 2008......

Grisfarmare......i liten skala var vi för två  tre år sen.

Vi, Ulf och jag  hade funderat på det i några år....att prova på det här med att ha grisar.

Nu var det Daniel som gjorde slag i saken. Han beställde varsin gris till sej och till oss.

Då grisar tycker om sällskap (- har vi hört), så sa Ulf  - "vi kan ha båda grisarna hos oss och hjälpas åt med mat och passning, ifall vi är borta nångång! " Hm, nu var frågan? - Ett grishus måste vi  ju ha?  Så att grisarna får ett krypin om det blir kallt nån natt och om det regnar eller blåser. En ny god idé väcktes. Vår gamla husvagn sågade av på mitten längs efter. Daniel och hans starka kompisar bar ner överdelen till den tilltänkta grishagen. Fönster och gardiner var kvar. Mysigt! Inte alla grisar som har fönster och gardiner i sitt hus.

En fin vårdag for Ulf och Daniel och hämtade grisarna. När de kom hem hade de med sej inte bara 2 utan 3 st grisar! Det visade sej att det kommit fler grisar än det var beställt. Tja vad spelade det för roll, 2 eller 3?

Nu var det till att planera mathållning för tre grisar under en sommar! Foder köpte vi att ha och blanda ut med. I övrigt var det fjolårspärer från lite olika håll som Ulf kokade i en stor värmare, lite matrester från släkt och vänner....Å sen det allra smaskigaste till våra grisar! Överbliven mat från Kaffestugan, pizzerian i Hammarstrand. Alltså grisarna levde gott! Det var pizza, bearnaisesås och lövbiff m m varje dag. Vi hämtade 2-4 hinkar med överbliven mat varje dag! Ulf frågade Haci en gång när det var 4 proppfulla hinkar:- " Hur är det me´ folke? Varför äter dom inte upp så go´ mat?" ....Haci klappade Ulf på axeln, log och sa på sin brutna svenska - " Jag har sagt åt mina matgäster... Ät inte upp allt...Ni måste spara lite åt grisarna!!! Hahaha, Haci har en härlig humor! Det som blev lite problematiskt med all den goda maten var förstås att grisarna ratade pärerna när vi kom med hinkarna från pizzerian. De kände förstås igen pizzeriahinkarna.

Grisarna fick en härlig sommar ...med mycket go mat. Vi  fick en hektisk och bunden sommar och höst. Ulf kokade gamm-pärer i kokgrytan i parti o ch minut och vi åkte runt och hämtade allehanda överbliven mat. Förutom pizzeriamaten så stod Kullstaskolans "grishinkar " och mommes morotsblast högt i kurs då när höstterminen startat och det var skördedags......

Att grisarna hade det mycket gott i grishagen i Vikbäcken finns det inge tvivel om:

image286

image287
Här är två av grisarna, ...kompisar, eller hur?
 

Under  hösten blev det då 3 grisar mindre i Vikbäcken. Det var jobbigt! Man fäster sej. Vi bestämde då att det var nog första och sista gången som vi var grisfarmare. Vi lärde oss en del och Grishuset står fortfarande kvar som ett monument men inom kort ska vi såga isär det, och sortera delarna och slänga i rätt container på Återvinningen.
Jo, nu är grishuset a´la husvagnshalvan itusågat, sorterat och lämnat till återvinningen...Grishagen håller på att "ta sej"  igen efter allt bök grisarna hade för sej i den.

Minnena och fotona finns kvar!

Och jag tänker INTE köpa Danskat griskött i fortsättningen!!!!

Én Kent
2009-05-26 @ 21:00:46
URL: http://elvikingo56.blogg.se/

Jävla skit, Jag trodde det var grisar som jag skulle få äta när jag kommer upp till vintern!

Men sen slog det mig, det var nog fan den köttfärsen Ulf hade blandat in i den goda Älgsteken när vi var uppe i år.

Hej!

skogsnuvan
2009-05-27 @ 07:27:00

Ja så ska grisar ha det. Husvagn med gardiner inte trängas i Danmark. Nej nu sätter vi till tjurn och köper inte deras ijälstressade griskött. Nu förstår man varför köpt fläsk bara flyter i nåt vitt när man försöker steka det. Det måste ju bli något fel när grisar behandlas som dom gör. Jag blir så förbannad.

grannen på dansbanan
2009-05-27 @ 12:45:49

Har ägnat en tanke åt den resterande delen av husvagnen som jag sett från promenadstråket...

hahaha

Ann till grannen
2009-05-27 @ 13:04:47
URL: http://dansann.blogg.se/

Ja man ska inte säja annat än att vi återanvänder det vi kan, hahaha....sen kan det ju ta några år innan vi kommer till skott...ett typiskt släktdrag....men nån gång, nån dag blir det nog förhoppningsvis en släpvagn.....

Kjell
2009-05-27 @ 23:10:58

Ja grisar är trevliga och roliga djur. Minns själv hur det var då vi hade grisar då jag var liten (självhushåll) och varje gång innan jul så fick man hjälpa till att slakta, vara med på styckning och så, så brukade farmor alltid göra så härliga grisfötter..

Ska fundera lite på det där med medicin tipset, skulle vara dags kanske, det har varit torrt väl länge nu för min del. Men man har inte riktigt haft tid eller ork att ta sej en stänkare (givetvis i medicinskt syfte..som gam-gubban säger)

Lotta
2009-05-29 @ 22:40:14
URL: http://tomee.blogg.se/

Ja det är fruktansvärt så många djur som far riktigt illa,tyvärr även i Sverige :(

esddd Oj då det var lille Yang som ville skriva lite till dig ;)Dem är riktigt busiga å helt ljuvliga våra små pojkar.



Önskar dig å Ulf en trevlig pingsthelg!



KRAM!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0