På tal om.....
Det här är repris från ett av mina inlägg sen maj 2008......
Grisfarmare......i liten skala var vi för
Vi, Ulf och jag hade funderat på det i några år....att prova på det här med att ha grisar.
Nu var det Daniel som gjorde slag i saken. Han beställde varsin gris till sej och till oss.
Då grisar tycker om sällskap (- har vi hört), så sa Ulf - "vi kan ha båda grisarna hos oss och hjälpas åt med mat och passning, ifall vi är borta nångång! " Hm, nu var frågan? - Ett grishus måste vi ju ha? Så att grisarna får ett krypin om det blir kallt nån natt och om det regnar eller blåser. En ny god idé väcktes. Vår gamla husvagn sågade av på mitten längs efter. Daniel och hans starka kompisar bar ner överdelen till den tilltänkta grishagen. Fönster och gardiner var kvar. Mysigt! Inte alla grisar som har fönster och gardiner i sitt hus.
En fin vårdag for Ulf och Daniel och hämtade grisarna. När de kom hem hade de med sej inte bara 2 utan 3 st grisar! Det visade sej att det kommit fler grisar än det var beställt. Tja vad spelade det för roll, 2 eller 3?
Nu var det till att planera mathållning för tre grisar under en sommar! Foder köpte vi att ha och blanda ut med. I övrigt var det fjolårspärer från lite olika håll som Ulf kokade i en stor värmare, lite matrester från släkt och vänner....Å sen det allra smaskigaste till våra grisar! Överbliven mat från Kaffestugan, pizzerian i Hammarstrand. Alltså grisarna levde gott! Det var pizza, bearnaisesås och lövbiff m m varje dag. Vi hämtade 2-4 hinkar med överbliven mat varje dag! Ulf frågade Haci en gång när det var 4 proppfulla hinkar:- " Hur är det me´ folke? Varför äter dom inte upp så go´ mat?" ....Haci klappade Ulf på axeln, log och sa på sin brutna svenska - " Jag har sagt åt mina matgäster... Ät inte upp allt...Ni måste spara lite åt grisarna!!! Hahaha, Haci har en härlig humor! Det som blev lite problematiskt med all den goda maten var förstås att grisarna ratade pärerna när vi kom med hinkarna från pizzerian. De kände förstås igen pizzeriahinkarna.
Grisarna fick en härlig sommar ...med mycket go mat. Vi fick en hektisk och bunden sommar och höst. Ulf kokade gamm-pärer i kokgrytan i parti o ch minut och vi åkte runt och hämtade allehanda överbliven mat. Förutom pizzeriamaten så stod Kullstaskolans "grishinkar " och mommes morotsblast högt i kurs då när höstterminen startat och det var skördedags......
Att grisarna hade det mycket gott i grishagen i Vikbäcken finns det inge tvivel om:
Här är två av grisarna, ...kompisar, eller hur?
Under hösten blev det då 3 grisar mindre i Vikbäcken. Det var jobbigt! Man fäster sej. Vi bestämde då att det var nog första och sista gången som vi var grisfarmare. Vi lärde oss en del och Grishuset står fortfarande kvar som ett monument men inom kort ska vi såga isär det, och sortera delarna och slänga i rätt container på Återvinningen.Jo, nu är grishuset a´la husvagnshalvan itusågat, sorterat och lämnat till återvinningen...Grishagen håller på att "ta sej" igen efter allt bök grisarna hade för sej i den.
Minnena och fotona finns kvar!
Och jag tänker INTE köpa Danskat griskött i fortsättningen!!!!
URL: http://elvikingo56.blogg.se/
Jävla skit, Jag trodde det var grisar som jag skulle få äta när jag kommer upp till vintern!
Men sen slog det mig, det var nog fan den köttfärsen Ulf hade blandat in i den goda Älgsteken när vi var uppe i år.
Hej!